March 2019
M T W T F S S
« Jun    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Merry Christmas 2009!

Merry Christmas 2009!

We wish you all Merry Christmas!!!
Christmas_Night_2009

The Christmas is coming and we want to wish you Merry Christmas 2009!

We have recently become quite busy with the new member of the family and thus did’t make new posts for couple of weeks. We have to fix that 🙂

 

This is a long time Finnish tradition to cook Christmas ham during that time. Here are some recepies for that. Sure you will find a lot of them in the internet, but those attracted our attention that time. We are trying to combine all those in one and see what will happen 🙂

Recepies (in Finnish):

Recipe 1

1. Lämmita uuni 225 °C.
2. Kuivaa kinkun pinta talouspaperilla. Laita kinkku uuniin ritilalle, rasva ja nahkapuoli ylos, laita pelti alapuolelle. Muuta samalla uunin lampotila n. 125 °C
3. Kaada pellille hieman vetta, niin ettei kinkusta tippuva rasva ala karyamaan pellilla. Paista kinkkua 125 °C n. 70min/ 1 kg
4. Kun kinkku on kypsa, poista nahka ja ylimäärainen rasva, sivele kinkun pintaan sinappia (sekoita sinappiin yksi kananmunan keltuainen) ja ripottele päälle korppujauhoa. Laita sitten kinkku takaisin uuniin 10–20 minuutiksi n. 225 °C kunnes pinta on ruskistunut.

© Kimmo Simola

 

Recipe 2

Pyyhi kostealla paperilla kinkun pinta ja kuivaa se. Pane kinkku paistopussiin. Työnnä paistomittari kinkun paksuimman osan keskelle.

Kärkiosa ei saa koskea silavaan eikä luuhun, sillä niiden lämpötila ei kerro lihan kypsyyttä. Kinkku kannattaa kypsentää kinkkupussissa reunallisella uunivadilla. Paistat kinkun samoissa olosuhteissa paistopussissa tai ilman, kypsänä kinkku painaa saman verran. Erona on se, että pussiin jää enemmän talteen paistolientä. Paistopussin etuna on myös se, että kinkusta haihtuva liemi ei ehdi höyryyntyä keittiöön juuri lainkaan, vaan se jää pussiin. Ilman paistopussia paistettaessa uuni likaantuu runsaasta höyrystä paistamisen aikana ja pannulle muodostuva liemi tahtoo läikkyä uuniin.

Kuumenna uuni yli 200 asteeseen. Paista kinkkua kuumassa uunissa puolesta tunnista tuntiin kinkun koon mukaan. Kuuman alkulämmön ansiosta mahdolliset bakteeritoiminnat loppuvat. Laske uunin lämpötila 110 asteeseen. Paista tuoretta viljakinkkua, kunnes mittari näyttää 75 astetta, ja pakastekinkkua paistettaessa 80 astetta. Arvioitu paistoaika on tunti/kilo.

Kun poistat paistomittarin, tarkkaile reiästä tulevan mehusteen väriä. Kirkas mehu kertoo kypsästä ja punertava raa’asta kinkusta. Kokit kokeilevat kypsyyttä vielä metallisella sukkapuikolla. Puikko työnnetään paksuun lihakseen, tempaistaan pois parin sekunnin kuluttua pois ja kokeillaan puikon lämpötila. Jos puikko on kuuma ja kinkun sisältä tuleva mehuste kirkasta, kinkku on kypsää. Tällöin myös potkalihakset ovat irronneet sääriluusta. Kinkku ei ole kypsää, jos paistoliemi pussissa on punertavaa.

Poista kypsän kinkun pinnalta nahka ja leikkaa se kattilaan mahtuviksi paloiksi. Peitä kinkku foliolla ja anna kinkun vetäytyä puolisen tuntia.

Kastikkeen valmistus

Tyhjennä paistopussista liemi kattilaan ja keitä sitä nahkojen kanssa 10 minuuttia. Siivilöi liemi.

Perinteisin kastike on pelkkä paistoliemi. Paistoliemellä kannattaa höystää laatikoita ja perinteiseen tapaan siihen topataan kuivahkoa ruisleipää. Se on muuten yksi joulun perusmakuja.

Moni suurustaa liemen ohrakkaalla kastikemaiseksi. Jos kastiketta käytetään enemmän, kannattaa kastiketta jatkaa rasvattomalla ja vähäsuolaisella demi-glacekastikkeella. Aaton jälkeen kastiketta voi maustaa sinapilla, luumuliemellä jne. Rasvan lisääminen kastikkeeseen ei kevennä jouluateriaa.

Kinkun kuorruttaminen

Nahaton kinkku sivellään vähäsokerisella sinapilla ja päälle siivilöidään tuoretta korppujauhoa. Kinkku kuorrutetaan yli 200-asteisessa uunissa ruskeatäpläiseksi.

Tarkista kaappisi korppujauhon ikä. Yleensä se on vanhaa ja eltaantunutta.
Perinteisesti kinkku kypsennetään keittämällä. Tämän jälkeen se paistetaan ruisleipätaikinassa. Pelkästään keittämällä kypsennetyn kinkun nahka leikataan kinkun päällä 3 x 3 sentin vinoruuduiksi, ja kinkkua paistetaan kuumassa uunissa, kunnes nahkapalat ovat rapean ruskeita.

© Jaakko ja Petri Kolmonen

 

Recipe 3

5-7 kg:n tuore tai sulatettu joulukinkku
Kuorrutus 1:
1 kananmuna
2 rkl (makeaa) sinappia
1 dl korppujauhoja
(kokonaisia neilikoita)
Kuorrutus 2:
1/2 dl siirappia
2 rkl vahvaa sinappia
1 dl seesaminsiemenia
(kokonaisia neilikoita)
Kuorrutus 3:
1 dl omenamarmeladia tai kiinteaa sosetta
1 dl rouhittuja hapankorppuja
(kokonaisia neilikoita)
Kastike:

3 dl kinkun paistolienta
2 rkl voita
2 rkl vehnajauhoja
2 dl omenamehua
2 rkl sinappia
valkopippuria
1.Kuivaa kinkun pinta. Lammita uuni 125 asteeseen ja nosta kinkku ritilalle uunipannun paalle. Tyonna paistomittari kinkun paksuimpaan kohtaan, mutta ei luuhun asti.

2.Paista kinkkua valilla paistoliemella valellen, kunnes sisalampotila on 75 astetta. Jos haluat ylikypsan, murenevan kinkun, anna lampotilan nousta 80 asteeseen. Paistoaika on noin tunti kiloa kohden. (Jos olet valinnut hyvin suuren kinkun, paistaminen voi kestaa lapi yon.)

3.Nosta kinkku uunista ja anna levata hetki.

4.Siiviloi paistolienta talteen kastiketta varten.

5.Poista kamara ja kuori osa silavasta.

6.Valitse kuorrute. Sekoita kuorrutteen kosteat aineet ja voitele seoksella kinkun pinta. Ripottele pintaan kuiva aine eli korppujauhot, siemenet tai rouhitut hapankorput. Voit kuvioida pinnan vinonelioin ja koristella kokonaisilla neilikoilla.

7.Kuorruta pinta 225-asteisessa uunissa 10-15 minuuttia. Anna kinkun jaahtya ennen tarjoilua.

8.Tee kastike. Sulata voi kattilassa, ala ruskista. Sekoita joukkoon vehnajauhot. Lisaa kinkun paistoliemi, omenamehu ja sinappi. Hauduta sekoittaen noin 5 minuuttia, kunnes kastike on sopivan sakeaa. Mausta valkopippurilla.

© Helsingin Sanomat

3 comments to Merry Christmas 2009!

Leave a Reply